Odcinek 5


Radek Borkułak, młody rolnik z miejscowości Wólka Nadbużna w woj. podlaskim, soję w swoim gospodarstwie uprawia już od 9 sezonów. Jak sam mówi, przez ten czas ze szkodnikami tej rośliny spotkał się może ze dwa razy . Radek opowiada nam o swoich doświadczeniach z uprawą soi oraz o tym, w jaki sposób jest ona przetwarzana i wykorzystywana w gospodarstwie. Zdradził nam także, że w sezonie 2023 była to jego najbardziej dochodowa uprawa!

Wywiad z Radkiem to kolejny odcinek naszego cyklu pt. „Moje doświadczenia z uprawą soi”.

Dowiedz się więcej o zaletach uprawy:

Siejmy soję – to się opłaca! #FunduszePromocji

Odcinek 4

W rodzinnym gospodarstwie rolnym Państwa Stolarczyków soję uprawia się od 7 lat. Początkowo jej areał był skromny i wynosił ok. 5 ha. Obecnie soję uprawia się tam na powierzchni od 50 do nawet 100 ha, w zależności od roku. Piotr Stolarczyk, bohater naszego dokumentu, zdradza nam, dlaczego warto uprawiać soję, jak jest ona wykorzystywana w gospodarstwie i dlaczego należy „nie bać się zobaczyć ziemię w hederze” podczas zbioru tej rośliny.

 

Odcinek 3

Mirosław Kastelik jest Kierownikiem Produkcji w Spółdzielni Produkcji Rolnej w miejscowości Wierzbnik w woj. opolskim, gdzie soja jest uprawiana już od 10 lat. Było to pierwsze gospodarstwo w regionie, które zdecydowało się na tę uprawę. Jak przyznał nam Pan Mirek, soję wybrano ze względu na potrzebę rozpczęcia uprawy, która korzystnie wpłynie na glebę. Od tego czasu areał zasiewów soi jest systematycznie powiększany. Posłuchajcie doświadczeń gospodarstwa z Opolszczyzny 🙂 Wywiad z Panem Mirkiem to kolejny odcinek naszego cyklu pt. „Moje doświadczenia z uprawą soi”.


Odcinek 2

Bartłomiej Jurko to gospodarz z miejscowości Krasne w gminie Uścimów, w woj. lubelskim. Od blisko 12 lat uprawia soję w swoim gospodarstwie. Posłuchajcie, jakie zalety tej uprawy są dla niego najważniejsze, jak wykorzystuje swoje plony oraz jakie porady ma dla przyszłych i obecnych plantatorów soi.

Wywiad z Bartłomiejem to kolejny odcinek naszego cyklu pt. „Moje doświadczenia z uprawą soi”.

Odcinek 1

Jan Zachraj, aktywny działacz KZPRiRB, od blisko 30 lat uprawia soję w swoim gospodarstwie w Pielgrzymowicach, w woj. śląskim. W codziennej pracy pomaga mu syn, również Jan Zachraj – junior – Członek Zarządu KZPRiRB. W marcu 2024 roku odwiedziliśmy to wspaniałe, rodzinne gospodarstwo, by posłuchać doświadczeń obu gospodarzy i ich spostrzeżeń na temat uprawy soi.

Jakie zalety niesie ze sobą uprawa? Jakie kluczowe zabiegi wykonywać, by cieszyć się wysokim plonem? O czym należy pamiętać, by z powodzeniem uprawiać soję i jak ta roślina jest przetwarzana w gospodarstwie Państwa Zachrajów? Posłuchajcie.

Jest to pierwszy odcinek naszego cyklu wywiadów pt. „Moje doświadczenia z uprawą soi”.