Aktualności

Komunikat KZPRiRB i PSPO „Polska umacnia swoją pozycję wśród kluczowych europejskich producentów rzepaku”

KOMUNIKAT PRASOWY Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych i Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju „Polska umacnia swoją pozycję wśród kluczowych europejskich producentów rzepaku” Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju szacują tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce na ok. 3,7-3,8 mln ton. Na ostateczną wielkość zbiorów

Czytaj dalej »
Nawożenie przedsiewne w uprawie rzepaku

Nawożenie przedsiewne pod uprawę rzepaku ozimego

Polska jest jednym z europejskich liderów uprawy rzepaku. W ostatnim czasie nastąpiły ogromne zawirowania związane z cenami nawozów, jak i środków ochrony roślin, ale też mocno spadły ceny w skupach. Dlatego wszelkie błędy uprawowe jeszcze bardziej obniżają dochodowość gospodarstwa.

Czytaj dalej »

Miód – co warto wiedzieć

Najbardziej znanym produktem pszczelim jest oczywiście miód, choć coraz częściej doceniane są: pyłek (w postaci obnóży pszczelich), pierzga pszczela (pyłek zakonserwowany przez pszczoły), propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, a nawet jad. W wielu dziedzinach naszego życia ma swoje zastosowanie również wosk wytwarzany przez pszczoły. Miód jest niezwykle cennym produktem żywnościowym

Czytaj dalej »
Dobór odmiany rzepaku

Rolnicza współpraca z pszczelarzami

Obecność pszczół na polu to same korzyści – z takiego założenia wychodzi Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, przede wszystkim jednak rolnik – producent rzepaku, który od kilkunastu lat współpracuje z lokalnymi pszczelarzami. Gorąco zachęcamy do obejrzenia całej rozmowy na YouTube.Wywiad z prezesem KZPRiRB ukazał się

Czytaj dalej »

Fundusz Promocji Roślin Oleistych

Komunikaty prasowe